image

CustomLines_all_br_1000px

 

Karpen Custom Shooting Head är en fluglina med oändliga möjligheter att anpassa till perfektion! Om du redan vet vilken längd och vikt du föredrar på dina linor, så är det bara att kapa enligt våra kapningstabeller. Om du är osäker så hjälper vi dig att reda ut vad som passar dig bäst.

 

Vi som arbetar på Karpen Flyfishing har många års erfarenhet som flugfiskare, men också som tillverkare och designers av fluglinor. Till våra Karpen customlinor har vi valt de egenskaper och material vi anser har fungerat bäst genom tiderna och samlat dem i denna slutliga produkt.

 

Karpen Custom finns i 4 olika modeller som kan anpassas till varje önskemål och till alla spön.
F = Flytlina
F/S1 = Flyt med 4,6 m sjunk 1 tip.
F / S3 = Flyt med 4,6 m sjunk 3 tip.
S1 / S3 = Sjunk1 med sjunk 3 tip.

 

Karpen Custom_Pic_all_1000px

Titta i våra linkapningstabeller för att få vägledning om hur du ska kapa just din personligt anpassade lina. I tabellen för flytlinan ser ni att den kan kapas även i fronten (tip). Det kan man vilja göra om man vill påverka linans presentationsförmåga. Om man lämnar fronten helt okapad så får man en lina som har 12 meter fronttapering med en mycket tunn spets på c:a 1,0 mm. Det önskar sig många när de vill att linans främre del ska landa lätt på vattnet i synnerhet då man fiskar med små och lätta flugor. Om du oftast fiskar med större flugor så kan det vara en god idé att kapa av en del av spetsen för att på så sätt få en större diameter i fronten som underlättar att få kasten at sträcka sig med större och tyngre flugor. Det kan du också behöva göra om du öka totalvikten på din klump.

 

Karpen Custom Linkapningstabeller – PDF
Hämta här >>

 

Exempel:
Lämna spetsen okapad, mät 13 m från linans tip och kapa där. Då får du en lina som väger c:a 36 g. Kapa först 1,5 m av linans tip, mät sedan 13 m från den nya något grövre tip. Då blir det c:a 43 g. Det vanligaste är att man i tabellen letar upp den längd man är van att använda, sedan går man rakt nedåt i tabellen till den vikt man föredrar. Custom systemen fungerar mycket bra och är relativt enkelt för som har vana och vet vilken längd och vikt som passar. Om du inte är en av dom, så hjälper vi dig att reda ut hur du ska göra för att få en personligt skräddarsydd lina som passar dig perfekt.

 

De tre sinktip modellerna har inte lika stor variationsmöjlighet eftersom vi inte vill kapa något av den sjunkande delen i linans front (tip). I undantagsfall kan man kapa några decimeter, aldrig mer än 0,5 m för att få upp totalvikten av linan att öka något vid en given längd. I gengäld blir det ganska enkelt att läsa kapningstabellerna för sinktip linorna. Bara att mäta, läsa av vikt och klippa av vid önskad längd.

 

Det finns flera metoder att fixa till öglor på din lina efter att du kapat den. Det enklaste är att skala av 10-15 cm av plasten (coatingen) med en lite trubbig tång. Man kan även doppa den del man ska skala i aceton någon minut som gör att plasten mjuknar och släpper från linans kärna. Därefter är det enkelt att dra av plasten och göra en ögleknut av linans kärna. Man kan även smälta ihop linan med varmluftspistol och krympslang. Metoden kallas ”welded loops”. Ett tips är att söka på Youtube. Där finns massor av tips och instruktionsfilmer.

 

Karpen Custom Float
Head Length: 16,2 m
Head Weight: 53,0 g
Line color: Bright Fluo Yellow

Custom_F_1000x1000px

 

Karpen Custom Float / S1
Head Length: 15,2 m
Head Weight: 53,0 g
Line color: Bright Fluo Yellow / Pale Green
Sink rate: S1 = 15 sec/m

Custom_FS1_1000x1000px

 

Karpen Custom Float / S3
Head Length: 15,2 m
Head Weight: 53,0 g
Line color: Bright Fluo Yellow / Dark Graphite
Sink rate: S3 = 9 sec/m

Custom_FS3_1000x1000px

 

Karpen Custom S1 / S3
Head Length: 15,2 m
Head Weight: 53,0 g
Line color: Pale Green / Dark Graphite
Sink rate: S1 = 15 sec/m -/- S3 = 9 sec/m

Custom_S1S3_1000x1000px